Hartveiligheid in de lucht: TUI geeft het goede voorbeeld

Plots hartfalen treft meer dan 15.000 Belgen per jaar. Het kan overal gebeuren, dus ook op reis en in het vliegtuig. TUI fly investeert al sinds haar ontstaan in de beschikbaarheid van een defibrilator (AED) aan boord van al haar vliegtuigen. Met zo’n toestel verhoogt de kans op overleven namelijk met 70%. Ondanks dit goede voorbeeld loopt België achter op andere Europese landen als het gaat om hartveiligheid. Ter gelegenheid van Restart a Heart Day op 16 oktober vragen TUI, fabrikant Philips en AED expert CardioService in een video aandacht voor hartveilig reizen en vliegen.   

 

Elk jaar worden 15.000 mensen in ons land het slachtoffer van plots hartfalen. Dat zijn er 40 per dag die thuis, op het werk, in de supermarkt, of ergens onderweg getroffen worden, vaak zonder symptomen vooraf. Het kan dus ook aan boord van een vliegtuig gebeuren. Volgens een studie uit 2017 overkomt een plots hartfalen zo’n 1.000 passagiers per jaar. 

 

De overlevingskans verhoogt met ongeveer 70% als er onmiddellijk gestart wordt met reanimatie met behulp van een AED. In normale omstandigheden op de begane grond zijn de hulpdiensten binnen de 10 minuten ter plaatse om de reanimatie over te nemen. In een vliegtuig zijn de omstandigheden natuurlijk anders. Als er beslist wordt om te landen voor een medische interventie, duurt het algauw een halfuur voor gespecialiseerde hulp geboden kan worden.

Om ervoor te zorgen dat slachtoffers van plots hartfalen de best mogelijke kans op overleven geboden wordt, investeert TUI aanzienlijk in een doorgedreven training van haar crew qua eerste hulp en reanimatietechniek. Daarnaast heeft elk vliegtuig van de TUI-vloot een AED aan boord die voor elke vlucht wordt getest. Deze toestellen kunnen zowel voor volwassenen als voor kinderen worden gebruikt en zijn zeer schok- en turbulentiebestendig.

 

Kim De Ridder, Head of Cabin flight Operations bij TUI fly : “Als cabin crew is het een enorme geruststelling om zo’n toestel aan boord te hebben. Veiligheid is onze grootste prioriteit, dus al het vliegend personeel krijgt bij de start van zijn of haar carrière een uitgebreide reanimatietraining. Om de 2 jaar volgt nog een extra opleiding. Als het noodlot toeslaat en er geen medische professional aan boord is, draag je als cabin crew een enorme verantwoordelijkheid. Een AED begeleidt je op zo’n moment door de reanimatie, en kan de noodzakelijke elektrische schok toedienen die een hart terug op gang kan brengen”.  

 

Benny Van Crombrugge van CardioService, leverancier van de AED’s voor TUI in België : “TUI is een schoolvoorbeeld van hoe het moet: al sinds de oprichting van haar luchtvaartmaatschappij in 2014 was elk toestel met een AED uitgerust. Dat is lang niet altijd het geval terwijl het zo belangrijk is in noodsituaties. In België bedraagt de kans op overleven na hartfalen nog geen 10%. In Nederland, waar sinds 20 jaar zwaar geïnvesteerd wordt in AED’s, is de overlevingskans 30%. Door het grote publiek te sensibiliseren, hopen we meer aandacht te creëren voor het probleem en te tonen hoe het beter kan. Er is geen betere dag dan Restart a Heart Day om dat te doen.”

 

Bekijk hier de video die gemaakt werd ter gelegenheid van Restart a Heart Day. 

Gepubliceerd op 15 oktober 2019