Tien tips om met een gerust hart op vakantie te vertrekken

De drukte die gepaard gaat met een vertrek in juli en augustus kan reizigers stress bezorgen. Erger nog, elk jaar weer overkomt het wel iemand dat de reis door een gebrek aan informatie en voorbereiding niet verloopt zoals men zich had voorgesteld. In de meeste gevallen zijn de reisdocumenten niet in orde, komt men te laat aan bij de check-in of zitten er verkeerde spullen in de bagage. Deze problemen kunnen gemakkelijk worden vermeden mits een beetje voorbereiding. Hier zijn 10 tips om met een gerust hart te vertrekken.
 

1. Zorg voor geldige identiteitsdocumenten in goede staat

Onleesbare of beschadigde reisdocumenten worden bij de check-in van je vlucht geweigerd.

  • Identiteitskaart: controleer of de geldigheidsdatum niet verstreken is.
  • Kids-ID voor kinderen: alle kinderen jonger dan 12 jaar die het land verlaten (zelfs met een ander vervoermiddel dan het vliegtuig) moeten in het bezit zijn van een Kids-ID. Vraag er op tijd om bij de plaatselijke autoriteiten. Een noodprocedure is ook mogelijk. Voor landen waar de Kids-ID niet wordt erkend, moet je kind in het bezit zijn van een paspoort.
  • Internationaal paspoort: controleer de geldigheid ervan. Voor sommige bestemmingen moet het tot 6 maanden na terugkomst geldig zijn. Controleer ook of een visum vereist is voor je bestemming.
  • Raadpleeg bij twijfel je reisbureau, touroperator of de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken (www.diplomatie.belgium.be ).
  • Handig: maak kopieën of foto's van identiteitspapieren en bewaar die op een andere plaats bewaart dan de originelen.


2. Kom op tijd aan op de luchthaven

In deze drukke tijd van het jaar kunnen de wachtrijen bij de incheckbalie of veiligheidscontrole snel oplopen. Plan je aankomst 2 uur (Schengenvluchten) of 3 uur (niet-Schengenvluchten) voor de vertrektijd van je vlucht om onaangename verrassingen te vermijden. Houd rekening met een marge als er druk verkeer is op weg naar de luchthaven.


3. Parkeren en logeren bij de luchthaven

Informeer naar parkeer- en overnachtingsmogelijkheden in de buurt van de luchthaven als je een vroege vlucht hebt. Ga voor meer informatie naar de website van de luchthaven van vertrek.


4. Check online in

Als de bestemming en de luchtvaartmaatschappij het toelaten, check dan online in! Dit bespaart je veel tijd op de luchthaven. Je hoeft je reisdocumenten niet meer uit te printen: een digitale versie is voldoende.


5. Controleer de bagageregels!

Stop belangrijke spullen in je handbagage (reisdocumenten, sleutels, camera, batterijen, eten voor kinderen, medicijnen) en vloeistoffen en gels (max. 100 ml) in een doorzichtig plastic zakje. Scherpe voorwerpen (nagelvijltjes, zakmessen, scharen, enz.) en andere vloeistoffen en gels moeten in de koffer worden opgeborgen. Elk stuk handbagage mag maximaal 10 kg wegen en de volgende afmetingen niet overschrijden: 55 x 40 x 20 cm.
Voor meer informatie: https://www.tui.be/nl/bagage


6. Betaalkaart en contant geld

Neem een klein bedrag aan contant geld mee en vergeet niet om een creditcard mee te nemen, zeker als je een auto wil huren. Sla het nummer van Card Stop op in je mobiele telefoon: +32 78 170 170.


7. Blijf bereikbaar

Geef je mobiele telefoonnummer aan de touroperator of luchtvaartmaatschappij wanneer je reserveert. Zij communiceren meestal per sms om je te waarschuwen voor last-minute wijzigingen. Schakel je gsm niet te snel uit op de dag van vertrek.


8. Gezondheidsproblemen in het buitenland?

Dan kan je best alle nodige voorzorgsmaatregelen nemen. Je ziekenfonds zal je informeren over je dekking voor gezondheidszorg en hospitalisatie in het buitenland. Het afsluiten van een verzekering bespaart je ook een hoop gedoe: https://www.tui.be/nl/verzekeringen.


9. Voor je gemoedsrust: maak een checklist om tijd te besparen

Een lijstje maken van alles wat je mee moet nemen is de beste manier om niets te vergeten en je bagage zonder stress klaar te maken. Een kant-en-klare lijst op de website van TUI kan je hierbij helpen: https://www.tui.be/nl/bagage-checklist


10.   Neem een reisapotheek mee

Praat met je arts of apotheker om een lijst samen te stellen van de basismedicijnen die je moet meenemen voor het hele gezin.

Gepubliceerd op 14 juli 2023